Hvilke internetudbydere kan jeg få?

Internetudbydere i Danmark tilbyder forskellige produkter til deres kunder. Produkterne afhænger dels af, hvor den enkelte kunde bor, dels af hvad den enkelte udbyder vælger at have i sortimentet. Alle steder i Danmark er der adskillige internetudbydere om buddet. Du kan tjekke på nettet, hvilke udbydere der findes i dit område. Hvilken udbyder, du vælger, afhænger blandt andet af dine ønsker til internetforbindelse.

Der findes som udgangspunkt fire forskellige typer forbindelser til internettet. De kaldes alle sammen for ‘bredbåndsforbindelser’, men der er forskel på, hvordan hver type er forbundet til internettet. Det foregår enten via fibernettet, Tv-kabler (coax), telefonkablet (DSL) eller trådløst via signal fra master.

Udbyderne af internetforbindelser i Danmark

Udbyderne af internetforbindelser har ofte mulighed for at tilbyde internet, altså bredbånd, via flere af de nævnte varianter. TDC har for eksempel bredbåndsløsninger af alle fire slags, men ikke over hele landet. Andre udbydere af bredbånd kan måske kun tilbyde internet via telefonkablet eller Tv-kablet. Mens atter andre har bestemt sig til at fokusere på én enkelt løsning, typisk fibernet eller trådløst internet.

Dertil kommer, at alle fire forskellige typer bredbånd ikke er tilgængelige over hele Danmark. Fibernettet er endnu ikke udbredt til hele landet, og de steder, hvor der er fibernet, er det kun nogle bestemte udbydere, der har adgang til dette net. TDC er én af de operatører, der etablerer fibernet i Danmark. Der er flere.

Der, hvor TDC har fibernet, tilbyder TDC deres kunder, altså dig, adgang til bredbånd via fiber. Samtidig giver TDC andre, udvalgte udbydere af bredbånd adgang til at benytte TDC’s fibernet. Der er simpelthen en lov, der pålægger blandt andre TDC at dele deres installationer med andre bredbåndsudbydere.

Hvor kan du få fibernet?

Dette betyder, at rundt omkring i landet, hvor der er installeret fibernet, vil forskellige udbydere tilbyde bredbåndsløsninger på det samme net. Noget tilsvarende gør sig gældende med trådløst bredbånd. Det meste af Danmark er dækket af signaler fra master til mobiltelefoni og dermed også bredbånd. Nogle operatører ejer forskellige trådløse netværk. Telenor og Telia har et vigtigt mobilt netværk i fællesskab.

På samme måde som med fibernettet giver Telia/Telenor forskellige andre udbydere af trådløst bredbånd adgang til at bruge Telia/Telenors netværk. Du kan derfor finde mange udbydere af trådløst bredbånd, der benytter Telia/Telenors master til både mobiltelefoni og internetforbindelse.

Når det gælder internet via Tv-kabel og telefonkablet, er det lidt anderledes. Det er stadigvæk bestemte selskaber, ofte TDC, der råder over kablerne og giver andre udbydere adgang. Men telefonkabler er der jo stort set overalt i Danmark, og rigtig mange husstande, især i boligforeninger, har Tv-kabler installeret. Derfor kan stort set alle udbydere af internet tilbyde bredbånd via coax eller DSL, hvis altså de har lyst.

På nettet kan du tjekke hvilke udbydere, der tilbyder bredbånd i dit område. Som regel vil du samtidig kunne se hvilke typer bredbåndsforbindelser, den enkelte udbyder kan levere i dit område. Dette sidste er vigtigt. Du bør nemlig have en ide om hvilken slags bredbåndsforbindelse, du gerne vil have. Fibernet, trådløst, via telefon- eller Tv-kabler? Hvilke udbydere tilbyder den ene eller anden løsning? Til hvilke priser?